Historik
Skaraborgs historiska fäktskola startades i Mariestad. Träningen inriktades då på Sigmund Ringecks manuskript om tyskt långsvärd.

På grund av olika anledningar och bristande interesse inför höstterminen 2011 beslutades det att lägga föreningen på is. Under sommaren 2012 återupptogs träningen i ny regi i Skara och en ny styrlse valdes den 11:e december samma år.

2013 började träningen bedrivas i Skövde då flertalet av medlemmarna i föreningen bodde där. Föreningen har sedan blomstrat och har nu ca 20 medlemmar, många av dem är högskolestudenter.

Våren 2015 gjordes prova-på träningar under sport- och påsklovet för barn i åldrarna 6-12 i hopp om att kunna starta en barngrupp. Sabelgruppen för barn 5-11 år hade sin första träningskurs under våren 2015 i samarbete med Medborgarskolan och kursen hölls även under hösten. Våren 2018 har föreningen valt att inte ha nyintag till kursen utan fokusera på de barn som redan är med. Nyintag kan ske till höstterminen.

Vår logotypskhfs_logga
Skövdes helgon heter S:t Helena, eller S:t Elin, och hon vigde större delen av sitt liv åt välgörenhet.

Hon blev misstänkt till att ha dödat sin svärson, som misshandlade sin hustru – S:t Elin´s dotter, och hon blev själv dödad. Som ett tecken på att S:t Elin  blev mördad avbildas hon ofta med ett svärd och ett avhugget finger.

Vår logga är inspirerad av skyddshelgonet och är designad av en av våra medlemmar; Alexander Ros.

Styrelsen 2017:
Ordförande – Louise Persson